Βιταμίνη Β-17

Η βιταμίνη B17, που ονομάζεται επίσης αμυγδαλίνη ή λαετρίλιο, είναι θρεπτική ουσία γλυκοσίδης που συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου σε εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές.

Η βιταμίνη Β17 προέρχεται από φυσικές πηγές τροφίμων και είναι πλούσια σε σπόρους της οικογένειας των prunasin, όπως τα βερίκοκα και τα μήλα.

Iστορία

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αμυγδαλίνη ως θεραπεία κατά του καρκίνου το 1845.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Ernst T. Krebs Sr., γιατρός από την Καλιφόρνια, είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί την ουσία για να θεραπεύσει τους καρκινοπαθείς, αλλά τα χάπια που δημιούργησε αποδείχθηκαν τοξικά.

Ο γιος του, βιοχημικός Ernst T. Krebs Jr., ανακάλυψε το 1952 μια χημικώς τροποποιημένη εκδοχή της αμυγδαλίνης, που ονόμασε laetrile.

Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος προήγαγαν το laetrile ως αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου, υποστηρίζοντας ότι περιείχε μια ουσία που στοχεύει και προσβάλλει καρκινικά κύτταρα.

Η βιταμίνη Β17 αλληλεπιδρά με άλλα αντιοξειδωτικά – συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε – μαζί με τα παγκρεατικά ένζυμα για να διασπαστούν και να εξαλείψουν επιβλαβή κύτταρα από το σώμα.

Η βιταμίνη Β17, η οποία έχει την επιστημονική ονομασία μαντελονίτη βήτα-D-γεντιοβιοσίδη, θεωρείται νιτριλοζίτη και φυσική ουσία που περιέχει κυανίδιο.

Το 1977, μια συνθετική έκδοση της αμυγδαλίνης αναπτύχθηκε από μια ιατρική ομάδα του John Hopkins και το όνομα της διαμορφώθηκε σε Laetrile1.

Τo όνομα Laetrile κατοχυρώθηκε έπειτα από τους πειραματισμούς της ιατρικής ομάδα του Hopkins2.

Το Laetrile, η μορφή εκχύλισης της βιταμίνης Β17, είναι πιο γνωστό για την πιθανή συμβολή στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου μέσω της παραγωγής κυανιούχου υδρογόνου.

Αυτή η ευεργετική ένωση απελευθερώνεται στους ιστούς και καταστρέφει τα μεταλλαγμένα κύτταρα.

Παρόλο που ακόμα πιο επίσημη έρευνα είναι απαραίτητη για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Β17, πολλοί ειδικοί της εναλλακτικής ιατρικής χρησιμοποιούν βιταμίνη Β17 για να αυξήσουν την ανοσία.

Το κυανίδιο θεωρείται ότι αποτελεί το κύριο αντικαρκινικό συστατικό της βιταμίνης Β17, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί αμετακλήτως από κλινικές μελέτες.

Θεωρίες / Σκέψεις

Ο Krebs Jr. θεώρησε ότι ο καρκίνος προκαλείται από ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β17 και ισχυρίστηκε ότι το laetrile ήταν η “εξαφανισμένη” βιταμίνη Β17.

Ακολουθώντας αυτή τη θεωρία, οι υποστηρικτές του Β17 λένε ότι όχι μόνο αντιμετωπίζει τον καρκίνο αλλά μπορεί επίσης να τον αποτρέψει. Το laetrile είναι επίσης ένα συστατικό σε αντικαρκινικά κλύσματα και κρέμες δέρματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που διερευνούν τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της βιταμίνης Β17 είναι μικτά.

Μερικά δείχνουν ότι η βιταμίνη Β17 είναι επωφελής για την αποφυγή του καρκίνου και τη διατήρηση της εξάπλωσης των υφιστάμενων καρκινικών κυττάρων στο ελάχιστο, ενώ άλλα δεν δείχνουν αποτελέσματα της βιταμίνης Β17 σε καρκινικά κύτταρα.

Ενώ πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι η βιταμίνη Β17 (laetrile) είναι μια πολύ καλή θεραπεία για τον καρκίνο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να είναι η πρωταρχική θεραπεία για τον καρκίνο για κάθε ασθενή – αντ ‘αυτού, συνιστούν να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό πρόσθετο.

Η βιταμίνη Β17, ειδικά με τη μορφή της D-αμυγδαλίνης, μπορεί να βοηθήσει με την παλινδρόμηση και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όγκων επειδή παρουσιάζει επιλεκτικά αποτελέσματα θανάτωσης σε μεταλλαγμένα κύτταρα, που ονομάζεται επίσης απόπτωση.

Η απόπτωση είναι ένας μηχανισμός «προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου» και θεωρείται σημαντικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Οι ενώσεις βιταμίνης Β17 έχουν τη σημαντική ικανότητα να θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα πιο εύκολα από το να σκοτώνουν τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα.

Σε μια μελέτη του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Kyung Hee στη Νότια Κορέα, όταν το εκχύλισμα αμυγδαλίνης συνδυάστηκε με καρκινικά ανθρώπινα κύτταρα στον προστάτη, το εκχύλισμα βοήθησε σημαντικά στην επαγωγή της απόπτωσης στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αμυγδαλίνη μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη, φυσική επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Άλλες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η αμυγδαλίνη της βιταμίνης Β17 είναι αποτελεσματική στη θανάτωση καρκινικών κύστεων και εγκεφαλικών κυττάρων κάτω από ορισμένες συνθήκες, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα σύμπλοκα αντισώματος-ενζύμου.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες που χρησιμοποιούν κύτταρα ανθρώπινου πνεύμονα και καρκίνου του μαστού δεν δείχνουν αποτελέσματα της βιταμίνης Β17 στην κακοήθη ανάπτυξη του όγκου.

Ως εκ τούτου, στην ιατρική κοινότητα, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ως προς το αν η βιταμίνη Β17 θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινική θεραπεία.

Η βιταμίνη Β17 μπορεί να προκαλέσει επίσης πτώση της αρτηριακής πίεσης λόγω του σχηματισμού θειοκυανικού, ισχυρού παράγοντα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν πρόκειται για αποτελεσματική θεραπεία μακροπρόθεσμα ή εάν οι επιπτώσεις είναι ως επί το πλείστον προσωρινές.

Μόλις μεταβολισθεί, η βιταμίνη Β17 προκαλεί την παραγωγή του ενζύμου βήτα-γλυκοσιδάση που αλληλεπιδρά με τα εντερικά βακτηρίδια για να αποτοξινώσει το σώμα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Αυτό κανονικά δεν αποτελεί κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορεί να είναι επωφελές για μερικούς, αλλά είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσετε τη βιταμίνη B17 με αυτόν τον τρόπο εάν ήδη λαμβάνετε φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε υπάρχουσες καρδιακές αιτίες που θα μπορούσαν να γίνουν πολύπλοκες εάν βιώνατε ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη βιταμίνης Β17.

Η βιταμίνη Β17 περιέχει ειδικές ιδιότητες που επιβραδύνουν την εξάπλωση της ασθένειας σε ολόκληρο το σώμα με τη θανάτωση επιβλαβών κυττάρων, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το επιτυγχάνει δεν είναι ακόμη γνωστός.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Εφημερίδα Ακτινοβολίας και Βιολογίας διαπίστωσε ότι η αμυγδαλίνη της βιταμίνης Β17 διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας στατιστικά σημαντική αύξηση της ικανότητας των λευκών αιμοσφαιρίων του ασθενούς να επιτεθούν σε επιβλαβή κύτταρα.

Μια θεωρία των επιδράσεων της βιταμίνης Β17 υποδηλώνει ότι ο μετασχηματισμός των φυσιολογικών κυττάρων σε επικίνδυνα κύτταρα, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια, συνήθως εμποδίζεται από ευεργετικά ένζυμα που παράγονται στο πάγκρεας.

Έτσι, η βιταμίνη Β17 μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής παγκρεατικών ενζύμων που καταστρέφουν τα επιβλαβή κύτταρα στο σώμα.

Η βιταμίνη B17 πιστεύεται επίσης ότι βοηθάει την εμπειρία του σώματος να ενισχύσει τα αποτελέσματα αποτοξίνωσης υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ήπατος.

Αυτό ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία αφαιρώντας από το σώμα τοξίνες, κακοήθη κύτταρα και άλλες δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, προτού προκαλέσουν ασθένεια ή σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Μια άλλη εξήγηση για τους μηχανισμούς της βιταμίνης Β17 είναι ότι όταν η βιταμίνη Β17 απελευθερώνει κυανιούχο άλας, αυξάνει την περιεκτικότητα σε οξύ των όγκων και οδηγεί στην καταστροφή επιβλαβών κυττάρων εντός των όγκων, σταματώντας την ανάπτυξή τους.

1Υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση σχετικά με τις επιδράσεις του laetrile στις ειδήσεις από το 1977 έως το 1981. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε απαγορεύσει τη χρήση λαετριλίου στις ΗΠΑ και ένας αγρότης του Τέξας, ο Glen L. Rutherford, προσέφυγε στο US District Court στο Κάνσας Σίτι εναντίον του FDA για την άρση της απαγόρευσης. Η δικαστική υπόθεση παρακολουθήθηκε στενά από τον Τύπο

2Αν και τα ονόματα laetrile, Laetrile και amygdalin χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, δεν είναι η ίδια χημική ένωση. Η χημική σύνθεση του Laetrile που κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετική από τη λατερίλη / αμυγδαλίνη που παράγεται στο Μεξικό. Το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Laetrile είναι μια ημι-συνθετική μορφή αμυγδαλίνης, ενώ η laetrile / αμυγδαλίνη που παρασκευάζεται στο Μεξικό κατασκευάζεται από θρυμματισμένες κοιλότητες βερίκοκου. Εξηγώντας τις χημικές δράσεις και τις αντιδράσεις των φυτικών ουσιών, πρέπει να αναφερθούμε στη χημική σύσταση των ουσιών. Για τον επιστημονικά καταρτισμένο αναγνώστη, η εμπειρική φόρμουλα της αμυγδαλίνης είναι γραμμένη με C20H27N11. Το Laetrile από την άλλη πλευρά είναι ένα D-1 μαντελονιτρίλιο-β-γλυκουρονίδιο και το αποτέλεσμα της διάσπασης της αμυγδαλίνης σε μαντελονιτρίλιο και η σύνδεσή του με το γλυκονικό οξύ. Ο εμπειρικός τύπος του Laetrile είναι C4H15NO7

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα και τις προσφορές μας, και να λαμβάνετε χρήσιμα άρθρα και έρευνες για την υγεία και τη διατροφή.

Διεύθυνση

Μεταμορφώσεως 1Α, Χαλάνδρι, Αθήνα

Τηλέφωνο

+30 2106839147

Κιν: +30 6907168447

Email

info@nutri-sport.gr

Φαξ: +30 2130229638

Αριθμός ΓΕΜΗ: 4453501000

Copyright © 2021 – 2023 Nutri-Sport. All Rights Reserved.

Designed and Developed by Scribia. Copywriting by Keimenografisi.

elGreek
X
Προσθήκη στο καλάθι