Γιατί η διατροφή με ψάρια και λαχανικά συνδέεται με ηπιότερη COVID

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μια διατροφή εμπλουτισμένη με λαχανικά και ψάρια μπορεί να μειώσει τι πιθανότητες να νοσήσουμε από κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση των πιθανοτήτων μέχρι 73% για κατανάλωση λαχανικών και 59% για κατανάλωση ψαριών.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση του κορονοϊού», δήλωσαν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η μετάφραση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, κάτι που σημαίνει πως δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και την διατήρηση των αποστάσεων.

Τι περιελάμβανε η έρευνα

Για τη μελέτη στο BMJ Nutrition, Prevention and Health Journal, οι επιστήμονες αξιοποίησαν τις απαντήσεις στην έρευνα 2.884 γιατρών και νοσοκόμων που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή με εκτεταμένη έκθεση στον ιό, από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ Ιουλίο και Σεπτεμβρίο του 2020, ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, αν νόσησαν από κορονοϊό και πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση, προσωπικό ιστορικό, ιατρικό ιστορικό, χρήση φαρμάκων και τρόπο ζωής.

Οι διατροφές χωρίστηκαν στις εξής κατηγορίες:

– διατροφή υψηλή σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς

– διατροφή υψηλή σε ψάρια και θαλασσινά μαζί με λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς

– διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συμπεριλαμβανομένου του κρέατος

Τα αποτελέσματα

Περίπου 568 απάντησαν ότι είχαν συμπτώματα συμβατά με τον κορονοϊό ή δεν είχαν καθόλου, αλλά είχαν βγει θετικοί στο τέστ. Από αυτούς, 138 δήλωσαν ότι ήταν μέτρια έως σοβαρή η λοίμωξη ενώ οι υπόλοιποι 430 δήλωσαν ότι η λοίμωξη ήταν ήπια.

Αφού συνυπολόγισαν αρκετές πιθανές μεταβλητές επιρροές όπως η ηλικία, η εθνικότητα και ο τρόπος ζωής, οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι ακολουθούσαν μια διατροφή εμπλουτισμένη σε λαχανικά και ψάρια είχαν 73% και 59% αντίστοιχα, χαμηλότερες πιθανότητες για μία μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη από εκείνους που δεν είχαν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.

Εκείνοι που δήλωσαν ότι ακολουθούσαν μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχαν σχεδόν τέσσερις φορές τις πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής μόλυνσης σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή βασισμένη στα λαχανικά.

Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, μια επιδημιολογική ερευνητική μελέτη που δεν περιλαμβάνει κάποια παρέμβαση ή πείραμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσδιορίσει καμία αιτία. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι διατροφές που βασίζονται σε λαχανικά είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα τα ψάρια είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αφού και τα δύο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της NNEdPro Nutrition and Covid-19 Taskforce, Σέιν ΜακΌλιφ, δήλωσε ότι απαιτείται προσοχή κατά την ερμηνεία των ευρημάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι μια υψηλής ποιότητας δίαιτα είναι «σημαντική για την εξασφάλιση επαρκούς ανοσοαπόκρισης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να παίξει ρόλο στην λοίμωξη και στην σοβαρότητα της κατάστασης».

Πηγή

Τα επίπεδα σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 μπορείτε να τα ενισχύσετε σημαντικά και μέσω συμπληρωμάτων.

Καταπολεμήστε την κόπωση που προκαλείται από την πολλή ζέστη, με τη δύναμη τριών συμπληρωμάτων!

Το καλοκαίρι ό,τι και να κάνουμε, ακόμη κι αν προσέχουμε τι τρώμε, κι αν αποφεύγουμε την πολλή έκθεση στον ήλιο,  κι αν φροντίζουμε να λαμβάνουμε αρκετά υγρά, οι υψηλές θερμοκρασίες μάς καταβάλουν, προκαλώντας μας μόνιμη κούραση, εξάντληση και εξασθένηση.

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το σώμα μας παλεύει να διατηρήσει την ομοιόστασή του, δηλαδή την εσωτερική του ισορροπία και τη φυσιολογική του θερμoκρασία. Τη διατήρηση της θερμοκρασίας την πετυχαίνει με τη διάταση των αγγείων και με την εφίδρωση. Αυτή η μάχη του σώματος έναντι στη ζέστη, μας προκαλεί εξάντληση και το αίσθημα μόνιμης κούρασης.

Ιδρώνοντας μπορεί να αποβάλουμε τοξίνες και να ρίχνουμε τη θερμοκρασία του σώματος, αποβάλλουμε όμως και πολλά μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το σελήνιο, το χρώμιο και το κάλιο.

Έτσι έρχεται η κούραση που νιώθουμε το καλοκαίρι. Για να αποφύγετε λοιπόν όλα αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να πίνετε πολλά υγρά και άφθονο νερό, να ακολουθείτε μια πλήρη και υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να λαμβάνετε ειδικά συμπληρώματα για τη ζέστη. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

#1. Μαγνήσιο και κάλιο (συμβάλει στην πρόληψη από την εξάντληση που προκαλεί η θερμότητα)

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας, το οποίο κατανέμεται στα οστά, στους ιστούς και τα κύτταρα. Το συστατικό αυτό, το 2ο σε συγκέντρωση μετά το κάλλιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, δεδομένου ότι έχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στους ιστούς που είναι πιο ενεργοί μεταβολικά (εγκέφαλος, καρδιά, ήπαρ, και νεφρά).

Μαγνήσιο και κάλιο δηλαδή συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας. Η λήψη τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σημαντική για την αναπλήρωση των μετάλλων που χάνονται από το σώμα, πράγμα το οποίο θα σας βοηθάει να μην εξαντλήστε από τη θερμότητα.

Βρείτε το ΕΔΩ.

#2. Βιταμίνη C (συμβάλει στη μείωση του αισθήματος κόπωσης)

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμεύει σε τουλάχιστον 300 μεταβολικές λειτουργίες στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών, η λειτουργία των επινεφριδίων, η υγεία των ούλων, καθώς και ο μεταβολισμός του φολικού οξέος, της τυροσίνης και της φαινυλαλανίνης.

Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και στο χτίσιμο του κολλαγόνου, ενώ συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης, καθώς και στην παραγωγή αντιστρές ορμονών και της ιντερφερόνης, μίας σημαντικής πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Βρείτε το ΕΔΩ.

#3. Σύμπλεγμα βιταμινών Β (συμβάλουν στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης)

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αναφέρεται σε έναν συνδυασμό 8 βιταμινών: Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ, Β12 και βιοτίνη. Όπως και η βιταμίνη C, παραπάνω, οι βιταμίνες αυτές είναι πολύ σημαντικές για πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Και παρότι δεν σχετίζονται αυστηρά με τη θερμική κόπωση, οι βιταμίνες Β μπορούν επίσης να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε περίπτωση σωματικής κόπωσης.

Βρείτε το ΕΔΩ.

Βιταμίνες Β: Ο ρόλος τους στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και γιατί πρέπει να συνδυάζονται με ωμέγα-3

Υπάρχουν πολλές μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη αποδείξει ότι τα συμπληρώματα Βιταμίνης B βοηθούν στη μείωση της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Κι επίσης, ότι υψηλότερα επίπεδα Ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης B.

Ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 250 άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Ήπια γνωστική δυσλειτουργία καλείται η κατάσταση όπου ο εγκέφαλος λειτουργεί υπό των ορίων που αναμένεται για την ηλικία κάποιου, αλλά όχι σε βαθμό που να επηρεάζει την καθημερινότητά του. Ενώ είναι λιγότερο σοβαρή κατάσταση από την άνοια, συχνά εξελίσσεται σε άνοια αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης B μπορούν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν την ατροφία του εγκεφάλου και την εξασθένηση της μνήμης σε άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Αυτό ήταν πιο αποτελεσματικό σε άτομα που είχαν στο αίμα τους επίπεδα ομοκυστεΐνης πάνω από το μέσο όρο. Η ομοκυστεΐνη είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με μια κατάσταση της βιταμίνης Β όπου μπορεί να είναι τοξική για τον εγκέφαλο.

Η σύνδεση μεταξύ επιπέδων Ωμέγα – 3, ομοκυστεΐνης, και βαθμού ατροφίας του εγκεφάλου μάς είναι ήδη γνωστή. Οι ερευνητές, ωστόσο, ήθελαν να αποσαφηνίσουν αν τα Ωμέγα – 3 και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν προκειμένου να αποτρέψουν την εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας.

Στο αρχικό στάδιο της μελέτης, κάθε άτομο υποβλήθηκε σε μια σειρά από δοκιμασίες προκειμένου να μετρηθεί η γνωστική του λειτουργία. Επίσης, υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουν τα επίπεδα από 2 Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα: το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 τυχαία επιλεγμένες ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) και η άλλη ομάδα έλαβε συμπλήρωμα βιταμίνης Β, για πάνω από 2 χρόνια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις απόδοσης της γνωστικής λειτουργίας των συμμετεχόντων και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις αρχικές μετρήσεις.

Αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα με χαμηλά επίπεδα Omega – 3, τα συμπληρώματα vitamin B δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση. Αλλά στα άτομα με υψηλά επίπεδα Omega-3, οι β-βιταμίνες υπήρξαν αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας σε σχέση με όσους λάμβαναν το placebo. Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β επιβραδύνουν τον ρυθμό της ατροφίας του εγκεφάλου σε περιπτώσεις ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας μόνο σε άτομα με καλό επίπεδο Ωμέγα-3.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Συμπληρώματα που πρέπει να συνδυάζουμε για καλή γνωστική λειτουργία

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα του DHA μπορεί να είναι σημαντικότερος παράγοντας απ’ ό, τι τα επίπεδα του EPA. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτό ισχύει όντως.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μόνο στα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα Ωμέγα – 3. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν επίσης ότι για πολλά ηλικιωμένα άτομα ο συνδυασμός ιχθυελαίου και συμπληρωμάτων βιταμίνης b θα μπορούσε να τα βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοση της μνήμης και την ικανότητα της σκέψης.

Πηγή: Shape-Able

Βιταμίνη D: μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και την ένταση της νόσησης από κορωνοϊό

Τα τελευταία χρόνια η γνώση μας για τη βιταμίνη D έχει αναβαθμιστεί. Ξέρουμε πλέον ότι πέραν του ρόλου της στην καλή υγεία των οστών μας η «βιταμίνη του ήλιου» σχετίζεται με την μεταβολική μάστιγα της εποχής μας, τον σακχαρώδη διαβήτη και επιπλέον ερευνάται η σχέση της με τα γονίδια μας, την ένταση της νόσησης από τον κορωνοϊό κ.ά.

Τι είναι η βιταμίνη D και ποια είναι η δράση της;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που, όπως γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, έχει άμεση σχέση με την υγεία των οστών μας. Αυτή η δράση της την έχει κάνει, επίσης εδώ και πολλά χρόνια, απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας. Η σύνθεσή της γίνεται στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ υπάρχει και σε τροφές.
Βάσει των συγκεκριμένων αυτών χαρακτηριστικών της: ότι μπορεί να παραχθεί στο σώμα, ότι έχει συγκεκριμένους ιστούς-στόχους και ότι δεν είναι απαραίτητο να παρασχεθεί μέσω της διατροφής, η βιταμίνη D χαρακτηρίζεται από κάποιους, ορμόνη. Στη φύση υπάρχει σε δυο μορφές:

-ως εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), που βρίσκεται στα φυτά,
-ως χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), που βρίσκεται σε ζωικές τροφές και είναι άμεσα απορροφήσιμη.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D έχει αυξηθεί γιατί εκτός από τη γνωστή της δράση στον μεταβολισμό και την υγεία των οστών μας (μέσω της συμβολής της στον μηχανισμό απορρόφησης ̶ χρησιμοποίησης ασβεστίου και φωσφόρου) ένα πλήθος μελετών τη συνδέει με την κυτταρική ανάπτυξη, τη μυϊκή λειτουργία, την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τη μείωση των φλεγμονών. Οι μελέτες δείχνουν επίσης προστατευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση κ.ά.), σε καρδιολογικά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια), στην αρτηριακή υπέρταση, στην κατάθλιψη, στην παχυσαρκία, σε κακοήθειες (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη) και στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές:

Νευρολογικές

Αγγειακές: μακροαγγειακές (καρδιαγγειακές, αγγείων εγκέφαλου) και μικροαγγειακές (οφθαλμικών, νεφρικών αρτηριών). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως μέχρι το 2030 ο σακχαρώδης διαβήτης θα αποτελεί την 7η αίτια θανάτου στον κόσμο.

Διαχωρίζουμε τον σακχαρώδη διαβήτη σε:

-Διαβήτη τύπου 1, που είναι ασθένεια της παιδικής ή της εφηβικής ηλικίας κυρίως και έχει αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκρισή της.

-Διαβήτη τύπου 2, που είναι χρόνια νόσος η οποία εμφανίζεται, όταν το πάγκρεας δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης ή όταν ο ίδιος ο οργανισμός δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ποια η σχέση της βιταμίνης D και του σακχαρώδους διαβήτη;

Η δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η συστηματική φλεγμονή αποτελούν βασικούς μηχανισμούς ορόσημο στην εμφάνιση και την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2. Καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, παχυσαρκία και χρήση αλκοόλ φαίνεται να συμμετέχουν δυναμικά στην παθογένεια του σακχαρώδους διαβήτη. Επίσης φαίνεται να υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αντίστασης στην ινσουλίνη και ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Μελέτες δείχνουν πως η συσχέτιση χαμηλών επίπεδων 25 υδρόξυ- βιταμίνης D (η μορφή στην οποία μετατρέπεται η βιταμίνη D στο ήπαρ) και μεταβολικού συνδρόμου είναι περισσότερο έντονη και ξεκάθαρη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Όσον αφορά τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2 υπάρχουν διάφορες απόψεις. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας έχουν υποδοχείς βιταμίνης D, οπότε η έλλειψη της βιταμίνης οδηγεί σε μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και άρα σε αύξηση του σακχάρου του αίματος. Μελέτες επίσης αποδεικνύουν πως οι δραστικοί μεταβολίτες της βιταμίνης D προστατεύουν ινσουλινοπαραγωγά β- κύτταρα από φλεγμονή και κυτταρικό θάνατο.

Ποιες είναι οι πηγές από τις οποίες αντλούμε βιταμίνη D

Τα επίπεδα 25 υδρόξυ- βιταμίνης D στο αίμα θεωρούνται ο καλύτερος δείκτης της κατάστασης της βιταμίνης D στον οργανισμό. Ως ελάχιστο υγιές επίπεδο 25(OH) D3 στο πλάσμα θεωρούνται τα 30 ng/ml. Για την εξασφάλιση αυτού του επιπέδου συστήνεται πρόσληψη περίπου 3.000 διεθνών μονάδων την ημέρα ή και χαμηλότερη όταν υπάρχει παράλληλη έκθεση στον ήλιο περίπου 10-20 λεπτά την ημέρα.

H κύρια παραγωγή βιταμίνης D (περίπου το 90 %) γίνεται στο δέρμα μας με τη βοήθεια του ήλιου. Το θετικό δε, είναι πως μόλις 10-20 λεπτά την ημέρα με μόνο το πρόσωπο και τα χέρια εκτεθειμένα στον ήλιο αρκούν για να συνθέσουμε την απαιτούμενη ποσότητα. Συνεπώς, δεδομένου ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D του οργανισμού επηρεάζονται από τη φυσική έκθεση του σώματος στον ήλιο, θα περίμενε κανείς ότι, στις ηλιόλουστες χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ηλιοφάνεια, οι κάτοικοι θα είχαν επαρκή επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης D στον ορό του αίματός τους. Μελέτες όμως δείχνουν ότι, αντίθετα με το αναμενόμενο, υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D στους εν λόγω πληθυσμούς. Αυτό το γεγονός που περιγράφεται ως «μεσογειακό παράδοξο» (υψηλός επιπολασμός χαμηλού status βιταμίνης D παρά τη φαινομενική ηλιοφάνεια) αφορά και τη χώρα μας και είναι πιθανόν να οφείλεται:

-στην υπερβολική χρήση αντηλιακών

-στον φόβο να εκτεθούμε στον ήλιο (πρόληψη καρκίνου του δέρματος)

-στο σκούρο χρώμα δέρματος του μεσογειακού πληθυσμού (στο δέρμα σκούρου χρώματος δεν είναι εφικτή η σύνθεση της βιταμίνης D με τη βοήθεια του ήλιου, καθώς η μελανίνη δρα ως φίλτρο στην απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας)

-στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες (σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη, στις μεσογειακές χώρες δεν καταναλώνονται λιπαρές τροφές, τροφές δηλαδή που περιέχουν βιταμίνη D).

Οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά ψαριά, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και κάποια συμπληρώματα διατροφής.

Πόσο πολύτιμη είναι τελικά η «βιταμίνη του ηλίου»;

Χάρη στις δεκάδες κλινικές μελέτες που έχουν φωτίσει τις δράσεις της βιταμίνης D, σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. Φαίνεται δε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μειωμένα συμπτώματα COVID-19 (κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης). Το βέβαιο είναι ότι ο ρόλος της βιταμίνης D στην παθογένεια, την πρόληψη και τη θεραπεία και των δύο τύπων διαβήτη αφορά όλες τις εθνικότητες και όλες τις ηλικίες και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αυξάνει με τη μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D, ενώ σχετιζόμενη με τη βιταμίνη D φαίνεται ότι και η γενετική προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σχετίζεται με τη βιταμίνη D. Για τους παραπάνω λόγους είναι που η «βιταμίνη του ήλιου» θεωρείται υπερόπλο υγείας. Τελευταία δε, εκτός του ότι κινεί τα νήματα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, μαθαίνουμε από μελέτες ότι είναι πιθανόν να αποτελεί το «κλειδί ενεργοποίησης» των γονιδίων μας, κάτι που μένει να αποδειχτεί.

Εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, χώρα που ο ήλιος «λούζει» με φως για πολλές ώρες την ημέρα, πολλές ημέρες του χρόνου μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε τη βιταμίνη D ένα πασπαρτού για όλα τα «κλειδωμένα μυστικά» της υγείας μας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Επτά λόγοι που έχετε υψηλή χοληστερίνη και πώς να τη μειώσετε με το LIPOX!

Η χοληστερίνη ταλαιπωρεί πλήθος ενηλίκων – αλλά και παιδιών – και αποτελεί πραγματική απειλή για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Ωστόσο, οι πραγματικές της αιτίες δεν είναι εξίσου διαδεδομένες με τους μύθους γύρω από αυτή.

Για παράδειγμα, η χοληστερίνη που περιέχεται στις τροφές δεν είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στον οργανισμό μας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διατροφή μας δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Ποιοι είναι, λοιπόν οι πραγματικοί παράγοντες που προκαλούν την αύξησή της;

Διατροφή

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, είναι ικανή να ανεβάσει τη χοληστερίνη μας στα ύψη. Μεταξύ άλλων, πλήθος τέτοιων λιπαρών περιέχεται σε ζωικά προϊόντα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριά. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες συσκευασμένες τροφές που περιέχουν λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο, αλλά και για ορισμένες περιπτώσεις σκληρής μαργαρίνης και για τα περισσότερα μπισκότα, κράκερς και πατατάκια.

Σωματικό βάρος

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν κίνδυνο αύξησης των τριγλυκεριδίων και μείωσης της HDL, της λεγόμενης «καλής χοληστερίνης». Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή της κοιλιάς.

Επίπεδα δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή ενδέχεται να αυξήσει την κακή χοληστερίνη LDL και να μειώσει την HDL. Άλλος ένας λόγος για να γραφτείτε επιτέλους στο γυμναστήριο.

Φύλο και ηλικία

Η χοληστερίνη αρχίζει να αυξάνεται από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα, ενώ στους άνδρες σταθεροποιείται συνήθως περίπου στην ηλικία των 50. Αντιθέτως, τα επίπεδα χοληστερίνης των γυναικών παραμένουν συνήθως χαμηλά μέχρι την εμμηνόπαυση και έπειτα αυξάνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με των ανδρών.

Γενικότερη κατάσταση της υγείας

Διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός έχουν την τάση να προκαλούν υψηλή χοληστερίνη. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τους πιθανούς κινδύνους με βάση τα αποτελέσματα του ετήσιου τσεκ απ σας.

Οικογενειακό ιστορικό

Όπως συμβαίνει με ένα πλήθος ασθενειών, εκτός από τον τρόπο ζωή σας, σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Έτσι, αν ο μπαμπάς ή η μαμά σας έχουν ταλαιπωρηθεί στο θέμα «χοληστερίνη», καλό είναι να το λάβετε υπόψη σας.

Κάπνισμα

Εσείς ξέρατε ότι το κάπνισμα κάνει κακό; Εντάξει, προφανώς και το ξέρατε, ίσως όμως δεν είχατε ξανακούσει ότι επηρεάζει και την χοληστερίνη σας. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να διακόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια;

Μπορώ να μειώσω τη χοληστερίνη μου με συμπλήρωμα διατροφής;

Υπάρχει φυσικός τρόπος να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης, με το συμπλήρωμα διατροφής που έχει αναπτύξει η LIPOX.  Με μία κάψουλα LIPOX (το οποίο αποτελείται από συμπυκνώματα βοτάνων, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα) πριν από κάθε γεύμα, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας και να διακόψετε (αφότου κάνετε τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις) το χάπι για τη χοληστερίνη, μετά από 40 μέρες λήψης του συμπληρώματος.

Πηγή

Τι είναι το LIPOX;

LIPOX

Το Lipox είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν το οποίο ελέγχει το φυσικό επίπεδο χοληστερόλης και καταπολεμά τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και έτσι γίνεται η πιο αποτελεσματική προετοιμασία και αγωγή για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ομαλοποίηση του μεταβολισμού της χοληστερόλης, ανοσοενισχυτικό αρτηριοσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Περιέχει συμπυκνώματα βοτάνων, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, τα οποία δρουν και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Το Lipox με τα βασικά συστατικά του μειώνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και της επιβλαβούς χοληστερίνης (LDL και VLDL) στο αίμα, ενώ αντίθετα αυξάνει το επίπεδο της επωφελούς χοληστερίνης (HDL), ενώ συμπληρώνεται από δομικά στοιχειά τα όποια βοηθούν στη ρύθμιση της ενδογενούς και της διατροφικής χοληστερόλης. Με αποτελεσματικό τρόπο εμποδίζει την υπερβολική συσσώρευση των αιμοπεταλίων και δρα προστατευτικά κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.

Με τη ρυθμιστική του δράση στους β΄ υποδοχείς προστατεύει από κάθε υπερτασική & βρογχοσπασμική κρίση.

Ταυτόχρονα υποστηρίζει τον φυσικό, αυτορρυθμιζόμενο, προστατευτικό μηχανισμό του σώματος και αποκαθιστά τις φυσικές ισορροπίες του οργανισμού. Υποβοηθά τις κύριες καρδιακές λειτουργίες – ελέγχει τη δράση του συμπαθητικού συστήματος, αποτρέποντας τους κινδύνους δυσλειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος Ελέγχει την ταχυκαρδία, δεν προκαλεί βραδυκαρδία. Έχει καρδιοτονωτική δράση χωρίς δυσμενείς συνέπειες στην σεξουαλική λειτουργία, προσφέροντας ευεξία και ηρεμία.

Δοσολογία:

3 κάψουλες καθημερινά μαζί με το φαγητό. Μία καλή αρχή είναι 1 κάψουλα πρωί, 1 μεσημέρι και 1 βράδυ. Ωστόσο, για να καθορίσουμε την ακριβή δοσολογία είναι απαραίτητο να μας συμβουλευτείτε.

 

Οι βιταμίνες που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου για μέγιστη αποτοξίνωση

Χωρίς αυτές, ο οργανισμός δε μπορεί να λειτουργήσει απερίσπαστος.

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο το πώς σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά αγαθών μπορεί τελικά ο άνθρωπος να υποσιτίζεται. Κι όμως, οι διατροφικές επιλογές μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας.

Είμαστε ό,τι τρώμε

Φυσιολογικά, ο οργανισμός διαθέτει αμυντικό σύστημα που περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά ένζυμα και μικρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο αίμα και τα κυτταρικά υγρά προκειμένου να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες δρουν ενάντια στην οξείδωση, την αλληλεπίδραση που έχει δηλαδή το οξυγόνο με άλλες ουσίες, μια αντίδραση μέσω της οποίας δημιουργούνται οι ελεύθερες ρίζες. Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά για να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο το αμυντικό αντιοξειδωτικό σύστημα δεν επαρκεί για να μας προστατέψει από τη δράση των ελεύθερων ριζών εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε ένα φαινόμενο γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Οι βλάβες που προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση είναι μη αναστρέψιμες.

H γήρανση προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα μαζί με αρκετές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος ή η νόσος Alzheimer. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς τη σημαντική αύξηση νοσημάτων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, οι
ρινικοί πολύποδες, το άσθμα –με όλες τις γενικότερες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων–, καθώς και προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η παλινδρόμηση.

Τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη. Χρειαζόμαστε διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες όμως, καθώς η καθεμία τους προτιμά να εξουδετερώνει συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες.

Πού βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά;

 • Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, η βήτα καροτίνη, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, οι φαινόλες και το συνένζυμο Q10.
 • Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το πορτοκάλι, η φράουλα, το βατόμουρο, το κεράσι, ο αρακάς, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το αχλάδι, η μπανάνα, το ροδάκινο, το μήλο, η μελιτζάνα, το κρεμμύδι, καθώς και η ψητή πατάτα, το ακτινίδιο, το δαμάσκηνο και το μύρτιλλο.
 • Υπάρχουν όμως και πολλές αδικημένες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πιπεριές, το αβοκάντο και ο λιναρόσπορος.
 • Όσον αφορά τα ροφήματα, αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στο πράσινο, το μαύρο και το τσάι του βουνού, στο φασκόμηλο, το δίκταμο, στη μέντα, στο φλαμούρι και στο χαμομήλι.
 • Η μεσογειακή διατροφή είναι η κατεξοχήν αντιοξειδωτική διατροφή καθώς περιλαμβάνει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών λόγω της μεγάλης ποικιλίας στις τροφές.

Πηγή

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΠΕΔΥ) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) χαρακτηρίζονται από απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 των ψαριών (ιχθυέλαια) μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, είναι ασφαλή και καλά ανεκτά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ήταν μικτά. Κάποια παιδιά βελτιώθηκαν και άλλα επιδεινώθηκαν.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το DHA και το EPA είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο, το σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ καταναλώνουν λιγότερα ωμέγα-3 από τα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ. Ωστόσο, σε προηγούμενες μελέτες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χορηγήθηκαν σε παιδιά με ΔΕΠΥ χωρίς να ελεγχθεί αν προηγουμένως είχαν έλλειψη σε ε ωμέγα-3 εξ’ αρχής.

Μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry και εξέτασε 92 παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, διαγνωσμένα με ΔΕΠΥ. Τα μισά τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν EPA και τα άλλα μισά (ομάδα ελέγχου) έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόοδο των παιδιών με μια συνεχή δοκιμασία που θεωρείται αντικειμενική στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν έλλειψη σε ωμέγα-3 στο αίμα τους αρχικά, έγιναν πιο προσεκτικά στο τέλος των 12 εβδομάδων κατά τη λήψη του EPA. Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική, δηλαδή ήταν απίθανο να είναι αποτέλεσμα τύχης. Αντίθετα, τα παιδιά στην ομάδα του ΕΡΑ με μικρή ή καθόλου έλλειψη ωμέγα-3 είχαν επιδείνωση σε ορισμένα συμπτώματα ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα παροξυσμό. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω ότι μπορεί να έχετε “πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα”, και ότι απαιτείται επαρκής ποσότητα ωμέγα-3 για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για το ΕΡΑ, αλλά μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει προτείνει στα άτομα που προτιμούν τα συμπληρώματα των ωμέγα-3 να λαμβάνουν έναν συνδυασμό DHA και EPA σε δόσεις μεγαλύτερες ή ίσες με 750 mg την ημέρα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Πηγή

Τι είναι η κρεατίνη

Κρεατίνη – Ένα παρεξηγημένο συμπλήρωμα

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε πληροφορίες προσπαθώντας να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το παρεξηγημένο από πολλούς συμπλήρωμα.

Η κρεατίνη (μερικές φορές αναφέρεται ως μονοϋδρική κρεατίνη) έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο» στην κοινότητα του bodybuilding και είναι ένα από τα βέλτιστα πωλούμενα συμπληρώματα αύξησης μυικής μάζας σύμφωνα με τις εμπορικές ιδιότητες που του προσδίδονται.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 500 έρευνες έχουν αξιολογήσει τις επιδράσεις της συμπλήρωσης κρεατίνης στην μυϊκή ανάπτυξη, τον μεταβολισμό, την ικανότητα άσκησης και πολλούς άλλους δείκτες υγείας.

Σύμφωνα με ερευνητές του Εργαστηρίου Διατροφής και Άθλησης στο Πανεπιστήμιο Baylor “περίπου το 70% αυτών των μελετών αναφέρουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες γενικά αναφέρουν μη σημαντικά κέρδη στην απόδοση”.

Ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη κρεατίνης (εάν υπάρχουν) σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία;

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα κρεατίνης συνήθως το κάνουν επειδή έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι η κρεατίνη αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργονογόνο συμπλήρωμα, βελτιώνοντας τη σύνθεση του σώματος, την παραγωγή ενέργειας, ακόμη και τις γνωστικές λειτουργίες.

Παρόλο που μπορεί να είναι αποτελεσματική για την οικοδόμηση μυών και την αύξηση της δύναμης, από την άλλη πλευρά μπορεί επίσης να υπάρξουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν συσχετιστεί με αυτό το συμπλήρωμα.

Είναι η κρεατίνη ασφαλής;

Η απάντηση αφορά εξατομικευμένα το κάθε πρόσωπο, μπορεί να είναι “εξαιρετικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους” ή δυνητικά ικανή να προκαλέσει αντιδράσεις όπως η κατακράτηση νερού και η δυσπεψία.

Τι είναι η κρεατίνη; Πώς λειτουργεί;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Τι είναι η κρεατίνη και τι κάνει με το σώμα; Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι ένα μικρό πεπτίδιο που αποτελείται από αμινοξέα (τα “δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης”). Δημιουργείται στο ήπαρ, το πάγκρεας και τα νεφρά, κυρίως με τη βοήθεια των αμινοξέων γλυκίνη, αργινίνη και μεθειονίνη.

Σε μορφή συμπληρώματος, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τη δεκαετία του 1990, όταν οι Ολυμπιακοί αθλητές αναφέρθηκε ότι το χρησιμοποίησαν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σήμερα, το συμπλήρωμα αυτό είναι ένα από τα “ευρύτερα χρησιμοποιούμενα διατροφικά συμπληρώματα ή εργογενή βοηθήματα” που διατίθενται στην αγορά.

Τι κάνει η κρεατίνη στο σώμα ακριβώς για να προκαλέσει τις φυσικές και πνευματικές αλλαγές που περιγράφονται παραπάνω;

Παρά τις κοινές πεποιθήσεις, δεν είναι στεροειδές, και δεν είναι ένα αφύσικο/ ανθρωπογενές προϊόν.

Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι ένα μόριο που είναι φυσικά παρόν στο ανθρώπινο σώμα, ειδικά στους σκελετικούς μύες. Περίπου το 90% έως 95% της κρεατίνης αποθηκεύεται στους μυς, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το ήπαρ, τους νεφρούς, τους όρχεις και σχεδόν σε κάθε κύτταρο.

Λαμβάνεται σε συμπλήρωμα για να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής ενέργειας στο σώμα. Αυτή η ένωση έχει ως στόχο την αποθήκευση φωσφορικών ομάδων με τη μορφή φωσφοκρεατίνης – γνωστή και ως φωσφορική κρεατίνη – που προάγουν την απελευθέρωση ενέργειας και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντοχής και της αύξησης της μυϊκής μάζας.

Η λήψη αυτού του συμπληρώματος μπορεί να είναι χρήσιμη για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας με τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP).

Η ATP αναφέρεται μερικές φορές ως το “μοριακό νόμισμα” του σώματος, καθώς βοηθά στην αποθήκευση και τη μεταφορά χημικής ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Η ATP είναι απαραίτητη για κυτταρικές λειτουργίες. Αποτελεί πηγή ενέργειας για τους μύες μας – ειδικά όταν εργάζονται σκληρά, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όταν τρώμε τρόφιμα λαμβάνουμε ένα μίγμα μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ATP και η κρεατίνη βοηθά αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας μια ομάδα φωσφορικών αλάτων που βοηθά στη δημιουργία ATP.

Ποια είναι τα οφέλη της κρεατίνης;

Οι περισσότεροι ερευνητές σήμερα, πιστεύουν ότι η κρεατίνη μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για τους ανθρώπους που θέλουν να δώσουν ώθηση στην ενέργεια και το μεταβολισμό τους.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν αντιδρά κάθε άτομο σε αυτό το συμπλήρωμα με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι μπορεί να έχουν περισσότερα αποτελέσματα και βελτιώσεις στην υγεία, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της κρεατίνης όπως δυσπεψία και κατακράτηση υγρών.

Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του, τι μπορείτε να περιμένετε αν ξεκινήσετε τη φόρτωση κρεατίνης και πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το συμπλήρωμα με ασφάλεια.

Ας ξεκινήσουμε με τα οφέλη της κρεατίνης

Τα οφέλη που σχετίζονται με τη λήψη/ κατανάλωση αυτού του συμπληρώματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αύξηση πρωτεϊνοσύνθεσης, η οποία οδήγησε σε ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Η κρεατίνη αυξάνει επίσης το σωματικό βάρος λόγω των μυών που γεμίζουν με περισσότερο νερό. Μερικές έρευνες έδειξαν ότι μία εβδομάδα λήψης συμπληρωμάτων κρεατίνης αύξησε την σωματική μάζα κατά περίπου 0,9-2,2 κιλά.

Βελτιωμένη ισχύς και απόδοση. Η ικανότητα αποθήκευσης κρεατίνης στους μυς μας είναι περιορισμένη, αλλά αυξάνεται όσο αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Η συμπλήρωση έχει την ικανότητα να αναγεννά την ATP πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής δραστηριότητας, βοηθώντας στη διατήρηση της προσπάθειας και την πρόληψη της κόπωσης.

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποκατάστασης μυών και ανάρρωσης από την άσκηση, όπως η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων από την προπόνηση δύναμης.

Φαίνεται να βοηθάει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια προπόνησης υψηλών εντάσεων (HIIT). Μελέτες διαπιστώνουν ότι βελτιώθηκε το έργο (W) που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της μέγιστης προσπάθειας μυϊκών συστολών, στα σπριντ και κατά την επαναλαμβανόμενη απόδοση στα σπριντ με μικρότερα διαλείμματα.

Προστασία νευρικών κυττάρων (μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου). Γνωστική βελτίωση, όπως βελτιωμένη εγρήγορση, συγκέντρωση και προσοχή.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα και μικρές πιλοτικές μελέτες σε ανθρώπους.

Προάγει την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει αυξημένη αντοχή και αναερόβια καρδιαγγειακή ικανότητα.

Μπορεί δυνητικά να μειώσει την κόπωση.

Ενισχύει την πυκνότητα των οστών σε συνδυασμό με την προπόνηση αντίστασης.

Κρεατίνη εναντίον σκόνης πρωτεΐνης

Λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η κρεατίνη, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του συμπληρώματος και του bodybuilding. Εάν ψάχνετε να κερδίσετε μυς, ίσως να αναρωτιέστε αν η κρεατίνη ή η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι καλύτερη (ή άλλος τύπος σκόνης πρωτεΐνης).

Και οι δύο έχουν αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη όσον αφορά την υποστήριξη της αύξησης των μυών, αλλά η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν είναι πάντα εύκολα αφομοιώσιμη για πολλούς ανθρώπους ειδικά εάν έχουν ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι η κρεατίνη προάγει την υγεία των οστών με πάνω από έναν τρόπους σε σχέση με την πρωτεΐνη.

Η κρεατίνη φαίνεται επίσης να έχει κάποια μοναδικά οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της οστικής πυκνότητας.

Μπορεί η κρεατίνη να σας βοηθήσει στις σεξουαλικές επιδόσεις;

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κρεατίνη ενισχύει την τεστοστερόνη και η κρεατίνη είναι καλή για το σπέρμα.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της στάθμης της κρεατινικής κινάσης και της συγκέντρωσης του σπέρματος και της μορφολογίας αυτού υποδηλώνει ότι τα επίπεδα της κινάσης της κρεατίνης μπορεί να είναι αξιόπιστος δείκτης για την ποιότητα του σπέρματος στους υπογόνιμους άνδρες.

Κρεατίνη: παρενέργειες και προφυλάξεις

Σε γενικές γραμμές, η κρεατίνη φαίνεται να είναι ασφαλής, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι της κρεατίνης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην αντιδρούν πολύ καλά στη λήψη υψηλότερων δόσεων, όπως εάν έχουν ένα υπάρχον πρόβλημα νεφρών ή ενζυμικό ελάττωμα που καθιστά την πέψη πρωτεΐνης δύσκολη.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι παρενέργειες της κρεατίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της κατακράτησης υγρών (μερικές φορές τριών έως και πέντε κιλών αύξησης βάρους λόγω της συσσώρευσης υγρών, εάν λαμβάνετε υψηλές δόσεις)

 • Κοιλιακό άλγος

 • Διάρροια

 • Ναυτία

 • Κράμπες

 • Δυσκοιλιότητα

 • Ανησυχία

Ορισμένες μελέτες εξέτασαν την επίδραση του συμπληρώματος στα νεφρά, αλλά δεν βρήκαν αποδείξεις ότι θα βλάψει άμεσα τους νεφρούς των ανθρώπων χωρίς νεφρικές διαταραχές.

Τα νεφρά έχουν τη δουλειά του να μεταβολίζουν την κρεατίνη και να τη διασπούν έτσι ώστε να μπορεί να εξαλειφθεί από το σώμα μέσω ούρων, αλλά σε κανονικές/ μέτριες δόσεις αυτό δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, αν κάποιος έχει διαταραχή νεφρών ή έχει υποβληθεί σε θεραπεία με διουρητικά φάρμακα για να διαχειριστεί τα επίπεδα υγρών στο σώμα του, θα πρέπει να συζητήσει τη χρήση του και παρόμοια συμπληρώματα με έναν γιατρό πριν ξεκινήσει.

Συμπληρώματα κρεατίνης και δοσολογία

Πόση κρεατίνη είναι ασφαλής ανά ημέρα;

Όταν μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το συμπλήρωμα, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να “φορτώνετε”, δηλαδή να λαμβάνετε περίπου 0,03 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για τις πρώτες πέντε έως επτά ημέρες.

Ένα πρωτόκολλο πρόσληψης κρεατίνης με αυτή τη μεθοδολογία περιλαμβάνει:

 1. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης φόρτωσης θα πάρετε πολύ υψηλότερα ποσά από ό, τι κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που ακολουθούν. Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας άντρας που ζυγίζει 80 κιλά θα πάρει περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα κατά τη φόρτωση.

 2. Μετά τις πρώτες πέντε έως επτά ημέρες, θα λάβει χαμηλότερη δόση από πέντε έως 10 γραμμάρια την ημέρα για περίπου τρεις εβδομάδες. Για να είμαστε ακριβέστεροι, επιδιώξτε περίπου 0,03 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για περίπου τρεις εβδομάδες.

 3. Μόλις τελειώσουν οι τρεις εβδομάδες, μπορείτε είτε να συνεχίσετε να παίρνετε τη χαμηλότερη δόση για όσο χρονικό διάστημα θέλετε ή να επιστρέψετε στη φόρτωση. Μπορείτε να επιλέξετε τον κύκλο της πρόσληψής σας κάθε τρεις εβδομάδες περίπου.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα από το στόμα, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών κρεατίνης, φροντίζοντας να μην πάρετε πάρα πολύ ταυτόχρονα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφύγετε τις πολύ υψηλές δόσεις.

Το καλύτερο συμπλήρωμα κρεατίνης

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η καθαρή μονοϋδρική κρεατίνη είναι ο καλύτερος τύπος που πρέπει να ληφθεί, αφού είναι συνήθως το λιγότερο ακριβό και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Αν μπορείτε να βρείτε μονοενυδατωμένη κρεατίνη μικρονισμένη, είναι μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι σε αυτή τη μορφή τείνει να είναι ευκολότερο να διαλυθεί σε υγρό και δυνητικά ευκολότερο να χωνέψει.

Ένας άλλος τύπος είναι η νιτρική κρεατίνη, η οποία φαίνεται να έχει ισχυρότερα αποτελέσματα από τη μονοϋδρική κρεατίνη αλλά δεν φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική ή καλά ανεκτή. Στη συνέχεια, υπάρχει και ο αιθυλεστέρας της κρεατίνης, ο οποίος “υποτίθεται ότι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κρεατίνης”. Αυτός ο τύπος μπορεί να είναι ευεργετικός, αλλά η έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι είναι στην πραγματικότητα πιο βιοδιαθέσιμη από τη μονοϋδρική κρεατίνη.

Πώς να λάβετε κρεατίνη με ασφάλεια

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε ορισμένες από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη αυτού του κοινού συμπληρώματος.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να λάβετε κρεατίνη;

Κατανείμετε τις δόσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το χρησιμοποιείτε περισσότερο από μία φορά ημερησίως, φροντίστε να διαιρέσετε τις δόσεις (πάρτε μία δόση νωρίς την ημέρα και μία τουλάχιστον μερικές ώρες αργότερα). Εάν καταναλώνετε 20-30 γραμμάρια ημερησίως κατά την αρχική φάση φόρτωσης πέντε έως επτά ημερών, προσπαθήστε να διαιρέσετε αυτή την ποσότητα σε τέσσερις έως πέντε ίδιες δόσεις για την καλύτερη απορρόφηση.

Μπορώ να λαμβάνω μόνιμα κρεατίνη;

Πολλοί αθλητές και bodybuilders επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κρεατίνη ακολουθώντας ένα “πρωτόκολλο φόρτωσης”. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να παίρνουν υψηλότερη δόση για να χτίσουν γρήγορα τα τμήματα του σώματός τους και στη συνέχεια είτε να μειώσουν απότομα ή σταδιακά τη δοσολογία τους όσο περνάει ο καιρός.

Κάποιοι κάνουν κυκλική λήψη του συμπληρώματος, εναλλασσόμενοι μεταξύ χρονικών περιόδων λήψης υψηλότερων δόσεων ακολουθούμενες από χρονικές περιόδους λήψης χαμηλότερων δόσεων. Η κυκλική μεθοδολογία λήψης μπορεί να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ή να συνεχιστεί επ’ αόριστον εάν οδηγεί σε αποτελέσματα και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Οι επιδράσεις της κρεατίνης φαίνεται να μειώνονται καθώς ο χρόνος λήψης αυξάνεται. Επιπλέον, μπορεί να σταματήσει να παρέχει αποτελέσματα αν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για πολλά χρόνια.

Μπορείτε να πάρετε κρεατίνη χωρίς να ασκηθείτε;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κρεατίνη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για τη βελτίωση της μυϊκής ανάπτυξης και της δύναμης όταν λαμβάνεται μετά από άσκηση, παρά πριν.

Ωστόσο, οι αθλητές ανέφεραν ότι τη χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά σε όλες τις ώρες της ημέρας, επομένως τίθεται θέμα εξατομίκευσης.

Η κρεατίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που ασκούνται και όχι μόνο από bodybuilders – ωστόσο έχει τα περισσότερα οφέλη όταν συνδυάζεται με έντονη άσκηση.

Μπορώ να πάρω κρεατίνη πριν κοιμηθώ; Μπορεί η κρεατίνη να επηρεάσει τον ύπνο;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ήπια ανησυχία εάν χρησιμοποιούν αυτό το συμπλήρωμα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, οπότε ίσως είναι καλύτερο να λάβετε κρεατίνη νωρίτερα την ημέρα.

Πρέπει η λήψη να γίνεται με γεύματα ή με άδειο στομάχι;

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κρεατίνη λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνεται με τα γεύματα, αντί να λαμβάνεται μόνη της με άδειο στομάχι, επειδή η λήψη γεύματος με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με ταυτόχρονη συμπλήρωση κρεατίνης, την κάνει να λειτουργεί αποτελεσματικότερα.

Επίσης, φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό όταν την παίρνετε. Εάν παίρνετε αυτό το συμπλήρωμα ενώ είστε αφυδατωμένοι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε διαταραχές του πεπτικού συστήματος και έλλειψη ενέργειας.

Τρόφιμα κρεατίνης και στοιχεία διατροφής

Ορισμένα τρόφιμα παρέχουν κρεατίνη, αλλά η κρεατίνη από τα τρόφιμα χωνεύεται πιο αργά από το είδος που παίρνουμε από τη λήψη συμπληρωμάτων. Επιπλέον, μπορεί να καταστραφεί όταν μαγειρεύονται τα τρόφιμα που το παρέχουν.

Μπορείτε να λάβετε μικρές δόσεις κρεατίνης από την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος (ιδιαίτερα του βοείου κρέατος), των πουλερικών, των ψαριών και των αυγών.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης κολλαγόνου και πηγών κολλαγόνου όπως ο ζωμός των οστών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη των αμινοξέων που σχηματίζουν κρεατίνη (αργινίνη και γλυκίνη). Τα μεζεδάκια από όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις κρεατίνης.

Μορφές κρεατίνης μπορούν επίσης να βρεθούν στο μητρικό γάλα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο γάλα από αγελάδες / πρόβατα / αίγες, μαζί με το αίμα τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Επειδή οι χορτοφάγοι/ vegans αποφεύγουν τις βασικές πηγές αυτής της ένωσης, έχει βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις κρεατίνης σε ηρεμία. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ανάπτυξης μυών και δύναμης κατά την κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Τελικές σκέψεις

Η κρεατίνη είναι ένα μικρό πεπτίδιο που αποτελείται από αμινοξέα. Βρίσκεται στο σώμα φυσικά, καταναλώνεται από ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λαμβάνεται από μερικούς ανθρώπους, όπως οι αθλητές ή οι bodybuilders, σε μορφή συμπληρώματος.

Τα οφέλη που σχετίζονται με αυτό το συμπλήρωμα περιλαμβάνουν την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, τη βελτίωση της δύναμης και της ισχύος, τη μείωση της κόπωσης, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας, τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών και τη βελτίωση της διάθεσης.

Μπορεί η κρεατίνη να είναι κακή για σας;

Ενώ είναι συνήθως ασφαλής, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους, όπως αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης νερού, κοιλιακό άλγος, διάρροια, κράμπες και ανησυχία. Είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που παίρνουν υψηλές δόσεις ή σε άτομα με νεφρικά προβλήματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να τη χρησιμοποιήσετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας, να τη χρησιμοποιήσετε μετά από άσκηση, να τη λαμβάνετε με τα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και να πίνετε άφθονο νερό όταν τη χρησιμοποιείτε.

Οι τροφές του Σεπτεμβρίου που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου

Το τέλος του καλοκαιριού μάς βρίσκει όλους σε μια κάπως περίεργη φάση. Λίγο φαγητό παραπάνω στις διακοπές, καθημερινά ένα ουζάκι, μια μπύρα, ένα cocktail περισσότερο, λιγότερη άσκηση, ολοήμερο άραγμα στην ξαπλώστρα, όλα αυτά αφήνουν τα «σημάδια» τους στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που «σηκώνει» την αποτοξίνωση προκειμένου να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας δείκτες και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις ενός δύσκολου Χειμώνα.

Για μια φθινοπωρινή αποτοξίνωση δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τρως εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Τα προϊόντα που είναι εποχής είναι πάντα πιο νόστιμα και υγιεινά, και ο Σεπτέμβριος έρχεται φορτωμένος με αρκετές επιλογές:

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C – περισσότερο από ένα πορτοκάλι. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμίνης Α, η οποία είναι ευεργετική για το δέρμα.

Γκρέιπ φρουτ

Γκρέιπ φρουτ μπορούμε να βρούμε στα super markets και στα μανάβικα σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά η σεζόν του ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Μισό γκρέιπ φρουτ, περιέχει περισσότερο από το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση γκρέιπ φρουτ πριν από ένα γεύμα, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Κουνουπίδι

Πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο (22mg και 15mg αντίστοιχα/ 100 γραμμάρια κουνουπιδιού) συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε κάλιο (300mg/ 100 γραμμάρια), ένα συστατικό που βοηθάει στην αρτηριακή πίεση.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και ταυτόχρονα, δεν περιέχει λίπος και πολλές θερμίδες, και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθιστώντας το ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Ακτινίδιο

Θεωρείται το πλουσιότερο φρούτο σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και κάλιο και περιέχει μόλις 40 θερμίδες ανά φρούτο, με περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 80%.

Είναι ιδανική τροφή για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Μήλα

«Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», λέει η λαϊκή σοφία, και πράγματι, το φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία μας αν το καταναλώνουμε καθημερινά. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καλό είναι να τα πλένετε σχολαστικά και να τα καταναλώνετε με τη φλούδα, καθώς εκεί υπάρχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των μήλων.

Κυδώνια

Φρούτα με μεγάλη διατροφική αξία, τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάλιο, βιταμίνη C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει στην καλή όραση και το υγιές δέρμα, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, τα κυδώνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φώσφορο και σίδηρο.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης, τον κίνδυνο διαβήτη και την επιβράδυνση της νοητικής εξασθένισης.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Σε ποια τρόφιμα θα τα βρείτε;

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ ανήκουν στην ίδια ομάδα, στην πραγματικότητα είναι 8 διαφορετικές βιταμίνες, με διαφορετικές λειτουργίες και οφέλη η κάθε μία. Είναι απαραίτητες για να κρατούν σε υγιές το νευρικό σύστημα, το πεπτικό, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, αλλά και για να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πιο γνωστή, ωστόσο, κοινή λειτουργία τους είναι ότι είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφίμων σε καύσιμο, και να διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας ψηλά. Κι ενώ κάθε μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος εμφανίζει διαφορετικές και εξειδικευμένες δράσεις, αυτές οι δράσει απαιτούν τη συνέργεια παραπάνω από μιας βιταμίνες. Γι’ αυτό, στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, συχνά συναντάμε παραπάνω από μία.

Επειδή οι βιταμίνες αυτές είναι υδατοδιαλυτές, δεν αποθηκεύονται στο σώμα. Έτσι, υπάρχει η αναγκαιότητα για καθημερινή πρόσληψή τους μέσω του φαγητού ή/και μέσω εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση της ενέργειας που απελευθερώνεται από τη διάσπαση των υδατανθράκων. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη βελτίωση της διάθεσης ενώ, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, βοηθάει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η ισχυαλγία και το λουμπάγκο.

Πηγές Β1: Τα σπαράγγια, τα σιτηρά ολικής άλεσης, το χοιρινό κρέας, τα ψάρια (πέστροφα κ.ά), τα όσπρια, τα φασολάκια, ο αρακάς, τα φιστίκια Αιγίνης και τα μακαντάμια είναι εξαιρετικές πηγές.

Εάν αισθανθείτε κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, πονοκεφάλους, ναυτίες, απώλεια όρεξης, ίσως είναι σημάδια ότι δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β1 από τη διατροφή σας.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Η ριβοφλαβίνη συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος, ενισχύει την υγεία του δέρματος, θωρακίζει την υγεία των ματιών (σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος), και βοηθάει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Άλλες λειτουργίες της είναι η ανακύκλωση όλων των βιταμινών Β, η συμβολή στην απορρόφηση του σιδήρου, στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων και ημικρανιών, και στοματικών ερεθισμών.

Πηγές Β2: Τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το σουσάμι, το καλαμάρι, το σκουμπρί, το κοτόπουλο και τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι οι βασικές πηγές ριβοφλαβίνης.

Εάν παρατηρήσετε στοματικά έλκη, πληγές στις γωνίες του στόματος, φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος, ευαισθησία στο φως, αϋπνία, κόπωση, πονόλαιμο, ίσως σας λείπει βιταμίνη Β2.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

Η νιασίνη είναι μία σημαντικότατη βιταμίνη, που δρα σε όλο το σώμα. Μας βοηθάει να αξιοποιούμε την ενέργεια που λαμβάνουμε από τις τροφές, αποτρέπει τις απότομες εναλλαγές στη διάθεσή μας, βοηθάει στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων, και συμβάλλει στην καλή υγεία των αγγείων και της καρδιάς.

Πηγές Β3: Ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, τα όσπρια, ο σολομός, το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι και ο αρακάς, είναι τροφές πλούσιες σε νιασίνη.

Απώλεια όρεξης, πονοκέφαλοι, ναυτίες, κόπωση, αδυναμία, αποτελούν όλα σημάδια έλλειψης της Β3.

Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)

Η βιταμίνη Β5 παίζει ρόλο στη σύνθεση πολλών ουσιών, όπως η χοληστερόλη, τα λιπίδια, οι ορμόνες, τα αμινοξέα και η τεστοστερόνη. Εμπλέκεται στην παραγωγή και στον μεταβολισμό της βιταμίνης D, βοηθά στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, στην επούλωση πληγών, στην υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού, και ωφελεί στην αντιμετώπιση του στρες, της ακμής και του διαβήτη.

Πηγές: Το συκώτι, το κόκκινο κρέας, ο αστακός, οι ηλιόσποροι, το αβοκάντο, το γιαούρτι, ο σολομός, τα μανιτάρια, η βρόμη και το μπρόκολο είναι καλές πηγές βιταμίνης Β5. Επίσης, πολύ μικρή ποσότητα της βιταμίνης αυτής μπορεί να συντεθεί από τα καλά βακτήρια στο έντερό μας.

Στρες, αδυναμία διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων, κόπωση, αϋπνίες, απώλεια όρεξης και δυσπεψία, αποτελούν σημάδια έλλειψης παντοθενικού οξέως.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)

Πάρα πολύ σημαντική βιταμίνη, βοηθά τον οργανισμό να παράγει νευροδιαβιβαστές (π.χ. σεροτονίνη), οι οποίοι βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και στις εναλλαγές διάθεσης. Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επίσης, βοηθάει με τη ναυτία (εγκυμοσύνης/ταξιδιού), με τα συμπτώματα της περιόδου και το άσθμα.

Πηγές: Οι πιπεριές, οι μπανάνες, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αβοκάντο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, ο τόνος, το σκόρδο, τα δαμάσκηνα, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σέλινο, περιέχουν σημαντικές ποσότητες πυριδοξίνης.

Άγχος, πονοκέφαλοι, νευρικότητα, εξανθήματα και λιπαρότητα στο μέτωπο και γύρω από τη μύτη, και πεσμένη λίμπιντο, είναι σημάδια έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)

Η βιοτίνη διευκολύνει τη διάσπαση των λιπαρών, διασπά τη γλυκόζη, και συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Πηγές: Τα αυγά, το συκώτι, το τυρί, η μαγιά, το ψωμί, ο σολομός, οι σαρδέλες, οι μπανάνες, τα σμέουρα και το αβοκάντο, είναι καλές πηγές.

Μαλλιά και νύχια που σπάνε, απώλεια όρεξης, δέρμα ξηρό που ξεφλουδίζει, εξανθήματα στο πρόσωπο, λήθαργος και κόπωση, αποτελούν σημάδια έλλειψης Β7.

Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ)

Παίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό και την «επιδιόρθωση» των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά το πρώτο 3μηνο της κύησης, καθώς προστατεύει το έμβρυο από επιπλοκές και βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού και αναπαραγωγικού του συστήματος. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το φολικό οξύ μειώνει τις γενετικές παραμορφώσεις. Επίσης, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Πηγές: Τα όσπρια (ιδιαίτερα τα μαυρομάτικα φασόλια και οι φακές), το σπανάκι, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, το μαρούλι και το μπρόκολο, είναι τροφές πλούσιες σε Β9.

Όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β9 ενδέχεται να υποφέρουν από κόπωση, αδύναμη μνήμη, αϋπνίες, αναιμία, νευρικότητα, κατάθλιψη, μυϊκές κράμπες, άνοια, πληγές στις γωνίες του στόματος και πόνο στη γλώσσα.

Βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη)

Εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη, συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Πηγές: Τα οστρακοειδή, το συκώτι, το σκουμπρί και άλλα ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, το τόφου και το καβούρι, είναι οι σημαντικότερες πηγές Β12.

Πόνος στη γλώσσα, κόπωση, και διαταραχές περιόδου για τις γυναίκες, είναι τα βασικά συμπτώματα από την έλλειψη της κυανοκοβαλαμίνης.

elGreek
X
Add to cart