Έλλειψη σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου: Δείτε πώς να καταλάβετε αν έχετε και ποια είδη σιδήρου είναι καλύτερα να προτιμήσετε!

Η έλλειψη σιδήρου είναι ο συνηθέστερος τύπος διατροφικής ανεπάρκειας. Το τι κάνει αυτό το μεταλλικό στοιχείο τόσο σημαντικό και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο άνθρωπος λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα θα το εξετάσουμε παρακάτω.

Σημάδια έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό:

Ο σίδηρος βοηθάει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και παίζει ρόλο στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθώντας στην πρόληψη της αναιμίας. Η έλλειψη σιδήρου συνδέεται συνήθως με την ανάπτυξη της αναιμίας.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο ρόλος της είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε ολόκληρο το σώμα και στα κύτταρα. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση ο οργανισμός να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο – επομένως το σώμα αγωνίζεται να μεταφέρει οξυγόνο στο μυαλό, τα ιστούς, τους μυς και τα κύτταρα, αφήνοντας την αίσθηση εξάντλησης και αδυναμίας.

 • Αναιμία
 • Χρόνια κόπωση ή χαμηλά επίπεδα ενέργειας
 • Ανοιχτόχρωμο δέρμα ή κιτρίνισμα του δέρματος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς
 • Σημάδια ανισορροπίας ορμονών
 • Πρόβλημα στην άσκηση
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Πρόβλημα με τον ύπνο
 • Αλλαγές στο βάρος
 • Βήχα
 • Πρόβλημα συγκέντρωσης και μνήμης
 • Πόνο στο στόμα ή τη γλώσσα
 • Μεταβολές στη διάθεση
 • Γενικά οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα προσδίδει την αίσθηση της κόπωσης
 • Τριχόπτωση αν έχει εξελιχθεί σε αναιμία

Ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα, ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος. Πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα και ποιότητα. Ο σίδηρος που πρέπει να απορροφηθεί από τα κύτταρα των λεπτών εντέρων, και στη συνέχεια να ληφθει μέσω μιας σειράς αντιδράσεων ώστε να διατεθεί στον οργανισμό οφείλει να έχει συγκεκριμένη δομή και φυσικά ιδιαίτερη ποιότητα.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να έχει τις ακόλουθες συνέπειες :

Και αυτό διότι οτιδήποτε δεν απορροφάται από το λεπτό έντερο κινείται στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο είναι γεμάτο από βακτήρια που ρυθμίζουν το περιβάλλον του εντέρου, υποστηρίζουν την κινητικότητα του εντέρου και την ποιότητα των κοπράνων και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Ένα υγιές βιολογικό έντερο, με περισσότερα «καλά»βακτήρια σε σχέση με τα παθογόνα βακτήρια, σημαίνει υγιείς εντερικές κινήσεις.Η δυσκοιλιότητα υποδηλώνει ότι τα «κακά βακτηρίδια» στο έντερο έχουν ξεπεράσει τα «καλά». Εάν ο σίδηρος από το συμπλήρωμα δεν απορροφάται από το λεπτό έντερο, ταξιδεύει στο παχύ έντερο με αμφίβολα αποτελέσματα μια και μπορεί να τροφοδοτεί τα “κακά βακτηρίδια”.

Αυτή η κατάσταση των μη ισορροπημένων βακτηρίων ονομάζεται δυσβολία η οποία εκδηλώνεται από τα εξής συμπτώματα:

 • αέρια
 • φούσκωμα
 • δυσκοιλιότητα

Μια επιπλέον θεωρία είναι ότι ο ελεύθερος σίδηρος προκαλεί οξειδωτική βλάβη στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, συμβάλλοντας στην «εντερική υπερδιαπερατότητα» ή στο «ευερέθιστο έντερο».

Ενώ η θεωρία αυτή ευσταθεί -ο σίδηρος όντως προκαλεί οξειδωτική βλάβη και η οξειδωτική βλάβη υπονομεύει την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού- μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι συνδέονται άμεσα.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο σίδηρος να μεταβολιστεί στο λεπτό έντερο. Με την επιλογή ενός συμπληρώματος σιδήρου που θα απορροφηθεί γρήγορα στο λεπτό έντερο, οπότε δεν θα υπάρχει αρκετή ποσότητα για να τροφοδοτήσει τα επιβλαβή βακτήρια στο παχύ έντερο, τα επίπεδα σιδήρου μπορούν να ενισχυθούν και να υπάρχει ένα υγιές έντερο.

Υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να παρατηρούνται σε ένα συμπλήρωμα για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφησή του:

 1. Ιοντική Φόρτιση

Να διευκρινιστεί ότι τα μείγματα σιδήρου (οξείδια, υδροξείδια, άλατα) βρίσκονται σε δύο μορφές: σιδηρούχος, στην οποία ο σίδηρος έχει φορτίο δύο Fe2+), και σιδηρικός, όπου έχει φορτίο τρία (Fe3+).

Σιδηρικός σίδηρος λοιπόν έναντι σιδηρούχου σιδήρου. Η ετικέτα συστατικών στα συμπληρώματα σιδήρου συνήθως αναφέρει τον τύπο σιδήρου που χρησιμοποιείται στη σύνθεση. Μέρος αυτού του ονόματος θα είναι είτε «σιδηρούχα» είτε «σιδηρικά». Αυτό υποδηλώνει τι είδους ιοντική φόρτιση φέρει ο σίδηρος: ο σιδηρούχος σίδηρος είναι Fe2 + και ο σιδηρικός σίδηρος στο συμπλήρωμα σιδήρου είναι Fe3 +. Ο τελευταίος είναι πιο πιθανό να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σίδηρος θα απορροφηθεί μόνο στο λεπτό έντερο εάνβρίσκεται σε σιδηρούχα κατάσταση. Ο σιδηρικός μπορεί να μετατραπεί σε σιδηρούχο σίδηρο, αλλά μόνο μέσω μιας χημικής αντίδρασης που απαιτεί βιταμίνη C και άλλους παράγοντες. Φαίνεται απίθανο ότι όλος ο σιδηρικός σίδηρο σε ένα συμπλήρωμα θα μπορούσε να μετατραπεί πριν φτάσει στο λεπτό έντερο. Χωρίς μετατροπή σε σιδηρούχο φορτίο του, ο σιδηρικός σίδηρος δεν μπορεί να απορροφηθεί, έτσι θα ταξιδέψει στο παχύ έντερο και θα συμβάλει στη δυσβολία και τη δυσκοιλιότητα.

 1. Μορφή συμπληρωματικού σιδήρου

Ο συμπληρωματικός σίδηρος έρχεται σε πολλές μορφές. Η λήψη της πιο απορροφήσιμης μορφής είναι το κλειδί για την πρόληψη της δυσβολίας και της δυσκοιλιότητας.

Θειικός Σίδηρος & Φουμαρικός Σίδηρος

Το πρώτο αναφέρεται στον σίδηρο (λατινικό: σίδηρο) και το θειικό άλας και είναι ακριβώς αυτό που λέει: θειικός σίδηρος. Αυτό είναι ένα άτομο θείου που περιβάλλεται από τέσσερα άτομα οξυγόνου, συνδεδεμένο με ένα φορτισμένο άτομο σιδήρου. Το δεύτερο, φουμαρικός σίδηρος είναι ένας τύπος οξέος (φουμαρικό οξύ) συνδεδεμένο με ένα άτομο σιδήρου. Αυτές οι μορφές σιδήρου βρίσκονται στα συνηθέστερα συνταγογραφούμενα συμπληρώματα σιδήρου και είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία. Είναι επίσης οι λιγότερο απορροφήσιμες μορφές, και γι ‘αυτό το συμπλήρωμα σιδήρου έχει τη φήμη ότι επιβραδύνει την λειτουργία των εντέρων.

Γνωρίζουμε σίγουρα ότι τα συμπληρώματα με θειικό σίδηρο θα προκαλέσουν συχνότερα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα όπως : αέρια, φούσκωμα και καούρα.

Μία μικρή μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα θειικού σιδήρου προκαλούσε σημαντικά περισσότερες γαστρεντερικές παρενέργειες από ότι ένα εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο πιο σοβαρές είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές.

Σε μια μελέτη του 2007, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν διαφορετικές μορφές σιδήρου διαθέσιμες σε συμπληρώματα και βασίστηκαν στους γιατρούς τους για να κάνουν τις κατάλληλες συστάσεις. Παρά την καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και αυτών των συνθέσεων, οι περισσότεροι γιατροί συνέστησαν παρασκευάσματα που περιέχουν φουμαρικό σίδηρο η θειικό σίδηρο. Αυτά τα παρασκευάσματα είναι συχνά τα φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα στα φαρμακεία και είναι τόσο συχνά συνταγογραφούμενα επειδή συχνά έχουν τη μεγαλύτερη δόση σιδήρου ανά δισκίο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: Πιθανότατα πιο απορροφήσιμα τα εξής :

 • Χημικό αμινοξύ
 • Διγλυκινικός σίδηρος
 • Δισθενής σίδηρος

Ο διγλυκινικός σίδηρος είναι ένα άτομο σιδήρου συνδεδεμένο σε δύο γλυκινικά μόρια. Τα σιδηρούχα αμινοξέα σιδήρου απορροφώνται εύκολα από το σώμα – περίπου 400% πιο απορροφήσιμα από το θειικό σίδηρο

Με την αυξημένη απορρόφηση, θα υπάρξει λιγότερος σίδηρος που ταξιδεύει στο παχύ έντερο, έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν λιγότερες παρενέργειες που σχετίζονται με το έντερο. Η βιβλιογραφία υποστηρίζει αυτή την πρόοδο – μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη δοκιμή το 2013 έδειξε ότι τα χηλικά ένζυμα σιδήρου αμινοξέων έδωσαν πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες στις γυναίκες που έπασχαν από την εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με τη συμπλήρωση θειικού σιδήρου. Και για να το αναπτύξουμε, τα χηλικά αμινοξέα μπορεί να έχουν πιο μακροχρόνια επίδραση στα επίπεδα σιδήρου. Μια μελέτη σχετικά με παιδιά σχολικής ηλικίας διαπίστωσε ότι ο δεσμευμένος με γλυκίνη σίδηρος συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα αποθήκευσης σιδήρου, όταν μετρήθηκε 6 μήνες μετά τη διακοπή του συμπληρώματος.Εδώ φαινεται και η σύνδεση με τη συμπλήρωση σιδήρου.

Είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι δεν πρέπει να γίνεται λήψη συμπληρώματος σιδήρου όταν υπάρχει οξεία λοίμωξη όπως το κρυολόγημα, επειδή ο σίδηρος τροφοδοτεί τα βακτήρια και μπορεί να επιδεινώσει τη μόλυνση.

Εκτός από την πρόληψη της αναιμίας, ο σίδηρος είναι ένα διατροφικό συστατικό που απαιτείται για τη διατήρηση της γενικής ευημερίας, της ενέργειας και ενός υγιούς μεταβολισμού, επειδή βοηθά στην υποστήριξη της συνολικής κυτταρικής υγείας και εμπλέκεται σε πολλές ενζυμικές λειτουργίες. Ο σίδηρος παίζει ρόλο σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις που βοηθούν το σώμα μας να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι αντιδράσεις εξισορροπούν επίσης τα επίπεδα των ορμονών και υποστηρίζουν την καρδιά, το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και την μεταβολική υγεία.

Τα περισσότερα από τα 3-4 γραμμάρια στοιχειακού σιδήρου που υπάρχουν στο σώμα μας έχουν την μορφή αιμοσφαιρίνης. Ο υπόλοιπος σίδηρος αποθηκεύεται στο ήπαρ, στην σπλήνα και στον μυελό των οστών ή βρίσκεται στη μυοσφαιρίνη του μυϊκού ιστού.

Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για 200 σχεδόν βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα και εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η μεταφορά οξυγόνου, η ανοσοποιητική δραστηριότητα και η παραγωγή ορμονών, νευροδιαβιβαστών και DNA.Επομένως, ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή επίπεδα για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συνολική υγεία.

Είναι ίσως εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων έχει αυξημένη ανάγκη για σίδηρο, συμπεριλαμβανομένων χορτοφάγων, γυναικών με εμμηνόρροια ή εγκύων, αθλητών, εφήβων, ηλικιωμένων, ατόμων με παθήσεις στο έντερο και εκείνων που παίρνουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι, ασπιρίνη, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, στεροειδή, αντιόξινα και αντιπηκτικά) .

Παράγοντες που θα επηρεάσουν την κατάσταση του σιδήρου στο σώμα περιλαμβάνουν την ποσότητα και τον τύπο του σιδήρου στη διατροφή και το πόσο απορροφάται στο λεπτό έντερο

Υπάρχουν δύο τύποι διατροφικού σιδήρου που ανήκουν σε προϊόντα κρέατος και μη, που υπάρχουν κυρίως σε φυτικά τρόφιμα. Η βιοδιαθεσιμότητα (η ποσότητα που μπορεί να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί) σιδήρου από αυτές τις μορφές είναι αρκετά διαφορετική.

Όσον αφορά τον μηχανισμό απορρόφησης, υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου: αίμη και μη-αίμη σιδήρου. Στη διατροφή του ανθρώπου οι πρωτογενείς πηγές αιμικού σιδήρου είναι η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών, ενώ μη-αιμικός σίδηρος λαμβάνεται από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, και τα λαχανικά.

Ενώ η απορρόφηση του σιδήρου του αιμικού (heem) είναι γενικά πολύ καλή, λιγότερος σίδηρος απορροφάται από πηγές που δεν ανήκουν στο αίμα λόγω της επίδρασης άλλων κοινών διαιτητικών ουσιών που αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου (π.χ. φυτικά, πολυφαινόλες και τανίνες) και λόγω της μη διαλυτής δομής τους.

Ενώ η τακτική πρόσληψη σιδήρου στη διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων, όταν υπάρχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλωθείαρκετή ποσότητα για να διατηρηθούν τα αποθέματα σιδήρου σε φυσιολογικό επίπεδο από τη διατροφή και μόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σπιτικό συμπλήρωμα σιδήρου συνιστάται συνήθως για την αύξηση των αποθεμάτων σιδήρου.

Ωστόσο, οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με πολλές μορφές σιδήρου περιλαμβάνουν ναυτία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Αυτό συμβαίνει επειδή με πολλές μορφές σιδήρου, το χηλικό προϊόν (ο σίδηρος και η ουσία που συνδέεται με αυτό, απαραίτητη για την απορρόφηση) το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου δεν απορροφάται. Αυτό το μη απορροφημένο μέρος μπορεί να μεταβάλει τη μικροχλωρίδατου εντέρου (το μείγμα γενικότερα οργανισμών που ζουν στο έντερο).

Ο διγλυκινικός σιδηρος είναι μια μορφή μη σιδηρούχου σιδήρου που διέρχεται από το στομάχι και το λεπτό έντερο χωρίς να διασπαστεί. Έχει αποδειχθεί ότι απορροφάται αποτελεσματικότερα από άλλους τύπους χηλικών αλάτων σιδήρου σε υγιείς ανθρώπους με διαφορετικά επίπεδα σιδήρου.

Πολλές μελέτες κατέδειξαν επίσης ότι αυτή η ανώτερη βιοδιαθεσιμότητα παρουσιάστηκε με ουσίες συνήθεις στη διατροφή, οι οποίες αναστέλλουν φυσιολογικά την απορρόφηση σιδήρου εκτός του αιματίτη (δηλ. πολυφαινόλες, φυτά και τανίνες). Λόγω της αυξημένης απορρόφησής του, μπορεί να είναι πιο προσιτό και αποτελεσματικότερο στην υποστήριξη της θρεπτικής διατροφής.

Πλεονεκτήματα :

1. Αποτρέπει την Αναιμία

Η αναιμία οφείλεται σε χαμηλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, επομένως το χαμηλό οξυγόνο φθάνει σε κύτταρα σε όλο το σώμα. Η αναιμία συνήθως εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος – από την κακή λειτουργία του εγκεφάλου έως τη χαμηλή ανοσία (ή την αδυναμία καταπολέμησης ασθενειών). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου το ήμισυ των 1,62 δισεκατομμυρίων περιπτώσεων αναιμίας παγκοσμίως οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου, ενώ το άλλο μισό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ανθρώπινης Υγείας στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια και το Κρατικό Πανεπιστήμιο, η αναιμία αναπτύσσεται όταν τα άτομα έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, μειωμένη απορρόφηση ή μεταφορά, φυσιολογικές απώλειες που συνδέονται με τη χρονολογική ή αναπαραγωγική ηλικία ή χρόνιες απώλειες αίματος δευτερογενώς σε σχέση με ασθένειες. Στους ενήλικες, η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρεία ποικιλία ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ικανότητας άσκησης, της εξασθένησης της θερμορύθμισης, της ανοσολογικής δυσλειτουργίας, των διαταραχών της ΓΠ και της νευρογνωστικής εξασθένησης.

2. Υποστηρίζει τα επίπεδα ενέργειας:

Ο σίδηρος υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη ενέργεια, βοηθώντας αρκετό οξυγόνο να φθάσει στα κύτταρα. Ο σίδηρος βοηθά επίσης στις διεργασίες του μεταβολικού ενζύμου που το σώμα διεξάγει για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί εξάντληση και πολλά άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης υποτονικότητας.

Η ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται συχνά σε συμπτώματα όπως χαμηλή συγκέντρωση, αλλαγές στη διάθεση και προβλήματα με το συντονισμό των μυών. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την κίνηση των μυών, επειδή βοηθά στην αποθήκευση του οξυγόνου στους μυς που τους επιτρέπει να κινηθούν και να ενισχυθούν.

3. Βοηθά στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας:

Ο σίδηρος είναι μια κορυφαία τροφή για τον εγκέφαλο, καθώς χρειάζεται για την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, επειδή μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, περίπου το 20% του συνόλου του οξυγόνου στο σώμα χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο. Επομένως, μια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να βλάψει τη μνήμη ή άλλες ψυχικές λειτουργίες. Σε βρέφη και παιδιά, μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ψυχοκινητικές και γνωστικές ανωμαλίες που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μαθησιακά προβλήματα.

4. Υποστηρίζει την ανάπτυξη:

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να καθυστερήσει την κανονική λειτουργία της κίνησης – δηλαδή την ικανότητα να συνδέει τις σκέψεις με τις δραστηριότητες και την κίνηση – καθώς και τις ψυχικές λειτουργίες όπως η εκμάθηση και η επεξεργασία νέων πληροφοριών.

5. Χρειάζεται για μια υγιή εγκυμοσύνη:

Η έλλειψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για τον πρόωρο τοκετό και επίσης για το νεογέννητο ώστε να μην αναπτύσσεται σωστά. Δυστυχώς, τα μωρά που γεννιούνταν πρόωρα είναι γνωστό ότι έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων ζωής τους και μπορεί να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανάπτυξη και γνωστική ανάπτυξη.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς για την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο και να λαμβάνουν συμπληρώματα, διότι η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο μιας αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια σιδήρου. Η χαμηλή πρόσληψη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του βρέφους να γεννηθεί με χαμηλό βάρος, πρόωρη γέννηση, χαμηλά αποθέματα σιδήρου και εξασθενημένη γνωστική και συμπεριφορική εξέλιξη.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης νεογνού χαμηλού βάρους κατά 8,4%, σε σύγκριση με κίνδυνο 10,2% όταν η μητέρα δεν συμπληρώνει με σίδηρο . Το μέσο βάρος γέννησης στη μελέτη του ΠΟΥ ήταν 31 g. υψηλότερη στα βρέφη των οποίων οι μητέρες έλαβαν καθημερινά συμπληρώματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με το βάρος των βρεφών των μητέρων που δεν έλαβαν σίδηρο.

6. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα:

Ο σίδηρος χρειάζεται να αφομοιωθεί σωστά και να απορροφήσει άλλες θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα, λόγω του ρόλου του στο μεταποιημένο ένζυμο που έχει υποστεί επεξεργασία. Επιπλέον, ο σίδηρος βοηθά να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε κατεστραμμένες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμμένων ιστών, οργάνων και κυττάρων που είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις ή στην ανάπτυξη ασθενειών.

7. Βοηθά στη διατήρηση θετικής διάθεσης:

Οι λειτουργίες των νευροδιαβιβαστών που υποστηρίζουν μια θετική διάθεση βασίζονται σε επαρκή επίπεδα σιδήρου μέσα στο αίμα. Η διάθεση βασίζεται στην ισορροπία των ορμονών – συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων ζωτικών ορμονών – που δεν μπορούν να συντίθενται σωστά στον εγκέφαλο όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά.Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η έλλειψη σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα την κακή διάθεση, τον κακό ύπνο, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και την έλλειψη κινήτρων. Όταν παρατηρούνται αλλαγές στη διάθεση και συναισθήματα ήπιας κατάθλιψης ή άγχους, μια ανεπάρκεια σιδήρου θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει.

8. Αποτρέπει το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών:

Τέλος η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις αιτίες του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές του ύπνου. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά αρκετού οξυγόνου στους μύες, οι οποίοι μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς και τον πόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα και τις προσφορές μας, και να λαμβάνετε χρήσιμα άρθρα και έρευνες για την υγεία και τη διατροφή.

Διεύθυνση

Μεταμορφώσεως 1Α, Χαλάνδρι, Αθήνα

Τηλέφωνο

+30 2106839147

Κιν: +30 6907168447

Email

info@nutri-sport.gr

Φαξ: +30 2130229638

Αριθμός ΓΕΜΗ: 4453501000

Copyright © 2021 – 2023 Nutri-Sport. All Rights Reserved.

Designed and Developed by Scribia. Copywriting by Keimenografisi.

elGreek
X
Προσθήκη στο καλάθι